Babyer og små barn

Babyer og små barn

Morsmelk inneholder ikke tilstrekkelig mengder vitamin D for en baby etter at den har blitt 4 uker. 

Barn trenger tilskudd av vitamin D

Nyfødte som fullammes har en risiko før å få for lite vitamin D.
 

Morsmelken er viktig for babyen

"Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det1".

Morsmelken inneholder mange viktige næringsstoffer som er viktig for en sunn utvikling for et spedbarn. D-vitamin går i liten grad over til morsmelk2. Derfor er det greit å amme selv om mor spiser 20 mikrogram (800 IE=internasjonale enheter) D-vitamin hver dag. I slike tilfeller trenger barnet 10 mikrogram tilskudd hver dag.

 

Morsmelken inneholder ikke nok vitamin D

Dersom den nyfødte fullammes, er det en høy risiko for at barnet får for lite D-vitamin i en viktig fase av oppbygningen av bl. a. skjelettet og tenner. Morsmelken inneholder ikke nok vitamin D og det hjelper ikke at mor tar D-vitaminer1,2.

D-vitamintilskudd til barn

D-vitamin bør gis fra barnet er 4 uker

Helsedirektoratet anbefaler D-vitamintilskudd til alle spedbarn fra barnet er fire uker gammelt, gjerne i form av tran1. Anbefalingen gjelder også barn som får morsmelkerstatning. Det anbefales at alle barn får tilskudd i form av D-vitamindråper frem til fylte to år.

Mengden tran kan økes gradvis fra 2,5 ml til 5 ml per dag, i løpet av de første seks levemånedene. Fra seks måneders alder anbefales 5 ml tran per dag1.

Eldre barn og D-vitaminmangel

Eldre barn som ikke har fått mat som er beriket med vitamin D kan risikere å få en D-vitaminmangel. Mange barn trenger tilskudd av D-vitamin i deler av, eller i hele året. Enten i form av mat som har tilskudd av D-vitamin eller D-vitamin gjennom tran eller tilskudd.

 

Andre risikogrupper for D-vitaminmangel

Referanser

  1. Helsedirektoratet, Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring, 06.03.2017 (oktober 2017)

  2. Hollis BW, Wagner CL et al. Maternal versus infant vitamin D supplementation during lactation: A randomized controlled trial. Pediatrics 2015; 136: 625–34.

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Hva er D-vitaminer?

Hva er D-vitaminer?

Sollyset er vår største kilde til D-vitaminer. Vitamin D dannes når solstrålene (UVB) treffer huden.

Les mer om D-vitaminer

D-vitaminer og sol

Den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitamin kilden vi har er solens UVB stråler. Men når strålene frem?

Les mer om sol og D-vitaminer