Veganere

Veganere

De fleste matvarer som inneholder D-vitaminer kommer fra animalske produkter. Veganere som ikke får i seg tilstrekkelig D-vitamin fra solen kan risikere å få D-vitaminmangel.1

Veganere får ikke i seg D-vitamin gjennom maten

Veganere er i risikogruppen for D-vitaminmangel. De fleste av matvarer som inneholder D-vitaminer kommer fra animalske produkter.

Veganere er i risikogruppen for D-vitaminmangel.

Veganere uten tilstrekkelig sollys og som får begrenset D-vitamin gjennom maten, kan ha behov for D-vitamintilskudd.1,2 Det anbefales å ta tilskudd om en spiser lite fet fisk og berikede matvarer.1

Veganere kan ha utfordringer med å få i seg vitamin D gjennom maten. De fleste matvarer som inneholder D-vitaminer kommer fra animalske produkter. Derfor kan det for veganere være viktig å være ute i solen, spise mat som er tilsatt D-vitamin og vurdere å ta tilskudd av D-vitamin. Helsepersonell bør derfor snakke med pasienter om kosthold.1 Det kan være en fordel å kartlegge inntak av blant annet kalsium og D-vitamin med tanke på god beinhelse.1

Andre risikogrupper for D-vitaminmangel

Referanser

  1.  Fields H. et al. How to Monitor and Advise Vegans to Ensure Adequate Nutrient Intake. The Journal of the American Osteopathic Association, February 2016, Vol. 116, 96-99. doi:10.7556/jaoa.2016.022
  2. Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status? IS-2772. Utgitt av Nasjonalt råd for ernæring. November 2018 (30.03.2020)


Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Hva er D-vitaminer?

Hva er D-vitaminer?

Sollyset er vår største kilde til D-vitaminer. Vitamin D dannes når solstrålene (UVB) treffer huden.

Les mer om D-vitaminer

D-vitaminer og sol

Den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitamin kilden vi har er solens UVB stråler. Men når strålene frem?

Les mer om sol og D-vitaminer