Risikogrupper

Risikogrupper D-vitaminmangel

D-vitaminmangel er vanlig i Europa, men enkelte grupper er definert å være mer utsatt enn andre1, 2. Overvektige og eldre kan slite mer med opptak av D-vitaminer, mens gamere og andre som sitter inne hele dagen, samt de som dekker til hele kroppen med klær ikke får nok sollys.

Soleksponering og D-vitamin

Enkelte er mer utsatt for vitamin D mangel enn andre.

Mange er ikke nok ute i solen, noe som kan føre til for lite vitamin D 1,2

De fleste av oss arbeider størsteparten av tiden innendørs. Vår generasjon oppholder seg ikke så mye ute i solen som tidligere generasjoner. De fleste av oss er på jobb, på skole eller studier mellom kl. 10.00 og kl. 15.001,2. Det er på denne tiden at det meste av solens UVB- stråler når ned til oss.

Solen i Norge høst og vinter

Solen i Norge står som regel lavere enn 30 grader på himmelen fra september til april. Huden kan derfor ikke produsere Vitamin D3. Så bare det å bo i Norge fører til at vi alle er i risikosonen for D-vitaminmangel i mørketiden.

Hudfargen avgjør D-vitamin produksjonen

Hudfarge og hudtype spiller en viktig rolle for opptak av D-vitamin1,2. De med lys hud bruker sterk solfaktor og de unngår ofte all soling uten solfaktor.  De med mørkere hud trenger mer sollys før D-vitaminene blir tatt opp i kroppen, da de har mer av hudens «solfilter»

Risikogrupper for D-vitaminmangel

Referanser

  1. Holick MF. Vitamin D Deficiency. N Engl J Med 2007: 357: 266-81

  2. Holick M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune disease, cancers, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80(suppl): 1678S-88S

 Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Hva er D-vitaminer?

Hva er D-vitaminer?

Sollyset er vår største kilde til D-vitaminer. Vitamin D dannes når solstrålene (UVB) treffer huden.

Les mer om D-vitaminer

D-vitaminer og sol

Den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitamin kilden vi har er solens UVB stråler. Men når strålene frem?

Les mer om sol og D-vitaminer