D-vitamin og kosthold | D-vitaminmangel
D vitamin og kosthold

D-vitamin og kosthold

Mat som er rik på D-vitamin er særlig fet fisk, fiskelever og margarin (margarinen er tilsatt D-vitamin)

Hvilke matvarer inneholder D-vitamin?

Mat som er rik på D-vitamin er særlig fet fisk og fiskelever. Mat som inneholder noe D-vitamin, er egg og sopp. Andre matvarer kan være beriket med litt vitamin D, slik som for eksempel ekstra lettmelk og margarin.

Det finnes to typer vitamin D, vitamin D3 (kolekalsiferol) og vitamin D2 (ergokalsiferol).

  • Vitamin D3 blir laget fotokjemisk i huden ved UVB stråling fra solen. Syntetisk D-vitamin blir laget fra lanolin isolert fra saueull.1
  • Vitamin D2 blir laget i sopp og gjær fra provitamin D2 (ergosterol). Vitamin D2 kan bli laget ved UV bestråling av ergosterol i gjær. Vitamin D2 blir i noen tilfeller tilsatt i matvarer, som f.eks. i melk.1

D-vitamin og kosthold

Helsedirektoratet har følgende anbefaling:2
«Det anbefalte inntaket for vitamin D er 10 mikrogram per dag for barn over 1 år og voksne. For eldre over 75 år er det anbefalt 20 mikrogram per dag».

D-vitamin er i fet fisk som laks, ørret, makrell, kveite, sild og rødspette

100 gram ovnsstekt laks eller 5 milliliter tran tilsvarer ca 10 mikrogram (µg).2
Gode kostkilder til D-vitamin kan være:2

  • Laksefilet, 1 filet av 125 gram tilsvarer 13,5 µg
  • 2 glass lettmelk, som tilsvarer 4 desiliter inneholder 1,6 µg
  • 1 brødskive med sursild, 40 gram tilsvarer 2,8 µg

Tran/- eller fiskeolje, multivitaminer og D-vitamin på resept

Andre måter å få i seg D-vitamin på er gjennom tran/- eller fiskeolje og multivitaminer. Det finnes en rekke leverandører av multivitaminer som selges i både flytende og tablett form. Det finnes også D-vitaminer på resept.

For å sikre at du får i deg nok vitamin D bør du passe på å spise D-vitaminrik kost og ta tilskudd av D-vitaminer. Et godt tips er at du rådfører deg med fastlegen. Be legen måle D-vitaminnivå i blodet. Dersom blodprøven viser at du har for lave verdier av D-vitamin, er det lurt å be om å få D-vitamin på resept.

Når bør du ta tilskudd av D-vitamin?

For å få svar på om du trenger mer D-vitamin må svaret på blodprøven vurderes av legen. D-vitaminnivået oppgis som vitamin D3 eller s-25 (OH) D og i nanomål per liter, nmol/L. Et optimalt nivå er 75 nmol/L.3 Legen gir deg enten en resept på et legemiddel med D-vitamin eller beskjed om å kjøpe et kosttilskudd. Da får du vite hvilken dose du trenger. Dosen D-vitamin oppgis i mikrogram, µg, eller internasjonale enheter, IE. Som regel tar en den dosen i en tre måneders periode.3 For å vite om du har oppnådd ønsket behandlingsnivå eller om du må justere dose, må en kontrollmåling tas. Noen fortsetter med samme dose og andre kan kanskje gå ned på en vedlikeholdsdose.3

Behovet for å ta D-vitamintilskudd er størst i vinterhalvåret. Måneder med R er perioder de fleste trenger tilskudd av D-vitaminer. Etter en solrik sommer kan du ha opparbeidet deg et lager som varer gjennom deler av vinteren.

Mer om D-vitaminer

Referanser:

  1. Vitamin D, Institutt for biovitenskap, sist endret 31.08.2023 (14.11.2023)
  2. Helsedirektoratet, Treng eg kosttilskudd, sist endret 13.12.2021 (14.11.2023)
  3. Nasjonal brukerhåndbok i medisinsk biokjemi, Vitamin D,B, versjon 5.1, 28.01.2022 (14.11.2023)

 

DES-2023-0011 | 11-2023

Symptomer på  B-vitaminmangel

Test deg selv

Det er mange som får for lave nivåer av vitamin D, spesielt om vinteren. Ta vår D-vitaminmangeltest for å se om du står i fare for å få mangel på D-vitaminer

Ta D-vitaminmangeltesten

Symptomer på  B-vitaminmangel

Risikogrupper

Er du i risikogruppen for å utvikle D-vitaminmangel?

Les om risikogrupper

Symptomer på  B-vitaminmangel

D-vitaminer og sol

Den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitamin kilden vi har er solens UVB stråler. Men når strålene frem?

Les mer om sol og D-vitaminer

Sist oppdatert:  10.07.2020