Hvor mye D-vitamin trenger jeg | D-vitaminmangel
Hvor mye D-vitamin trenger jeg?

Hvor mye D-vitamin trenger jeg?

B-vitaminer viktige for mange av kroppens funksjoner

Vinteren er den perioden hvor flest nordmenn har D-vitaminmangel. Hvis du er en av de som får påvist lavt D-vitaminnivå, er det mye å velge mellom for å heve nivået, men hvordan vet du hva som er riktig for deg? Her kommer noen tips til hvordan du kan gå frem for å velge D-vitamin til ditt behov.

Slik får du i deg D-vitamin

Den mest naturlige formen for D-vitamin er den som dannes når sola skinner på huden.1 Sollyset er den beste kilden til D-vitamin,1 men om vinteren lager ikke sola D-vitamin. Lageret vi får fra sommersola varer bare i fem-seks uker1 og de fleste i Nord-Europa har derfor et atskillig lavere nivå av D-vitamin om vinteren enn om sommeren. Ifølge en av verdens fremste D-vitaminforskere, professor emeritus Johan Moan, Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet, trenger vi jevn tilførsel av D-vitamin gjennom hele året.1

Vi kan også få i oss D-vitamin gjennom kosten, ved å spise rikelig med fet fisk, torskeleverolje (tran) og ved å ta D-vitamintilskudd.1 Professor Moan påpeker derimot at det er vanskelig å få i seg tilstrekkelig med vitamin D uten å ta tilskudd.1 Ifølge Moan skal vi merke oss at det blant matvarer bare er lever og fett fra fet fisk som inneholder D-vitamin av betydning, mens magert fiskekjøtt og kjøtt fra dyr ikke inneholder D-vitamin.1

Hvor mye D-vitamin trenger jeg?

Norske myndigheter anbefaler 10 mikrogram vitamin D per dag – og mer for personer over 75 år. I sin bok «Hvorfor er vitamin-D mangel et problem?» forklarer Moan at vi eksempelvis må drikke mellom 2 og 3 liter ekstra lettmelk for å nå disse anbefalingene.1

Moan holder seg derimot til de anbefalingene D-vitaminforskere ute i verden gir.  Det innebærer 50-100 mikrogram D-vitamin per dag om vinteren.1 Vi må drikke mer enn 10 liter melk, spise mer enn 1 kilo oppdrettslaks1, 250 gram villaks1, en halv kilo smør, 15 egg eller 5 små skjeer tran for å få 50µg (2000 IE).1

Hvordan vet jeg om jeg har lavt D-vitaminnivå?

D-vitaminmangel kan gi symptomer, men det er ikke sikkert at du merker disse. Hvis du allikevel har symptomer som kan tyde på at du har D-vitaminmangel, oppsøk lege for å måle nivået. Den eneste måten å avklare om du har D-vitaminmangel er nemlig ved å dra til legen, og kun én blodprøve er nok til å avdekke dette.

Vitamin D måles i blodet ved å ta en blodprøve og nivåstatusen oppgis i nmol/L. Normalnivået er i dag oppgitt til 50-75 nmol/l. Ifølge Moan er det mange som mener at nedre grense bør settes ved 70-75 nmol/l.1

Legene gir deg resultatet, hvorvidt du har lavt D-vitaminnivå eller ikke. Hvis ikke legen oppgir hvilket D-vitaminnivå du har, kan det være lurt å spørre om dette.  

Hva gjør jeg hvis jeg får påvist for lavt D-vitaminnivå?

En undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov, på vegne av D-vitaminmangel.no, viser at over halvparten av de som måler D-vitaminnivået får påvist D-vitaminmangel, og at halvparten av disse igjen starter med D-vitamintilskudd.2 Men ikke alle er bevisste på mengden av D vitamin de tar, noe som kan påvirke hvor fornøyde de blir med resultatet.

Grad av D-vitaminmangel avgjør om du har behov for tilskudd, og mengden D-vitamin du skal ta. Dersom du skal få effekt er det viktig at du velger riktig dose ut ifra hva kroppen din trenger. Dette kan variere fra person til person og noen kan ha behov for en høyere dose på grunn av tilleggssykdom. Når blodprøven er tatt kan legen veilede deg om du bør ta D-vitamin, og hvilken dose du trenger.

Hvilken type D-vitamintilskudd skal jeg velge?

Det finnes mange typer D-vitamin på markedet, både i butikk, på internett, helsekost og på apoteket (med og uten resept). D-vitamin på resept betyr at produktet er et legemiddel som er godkjent basert på forskning på effekt, sikkerhet og kvalitet. Kosttilskudd som inneholder vitamin D er ikke legemidler og har ikke de samme kravene til dokumentasjon for å være på markedet.

Legen kan anbefale eller skrive en resept på den mengden D-vitamin du bør bruke i de ulike årstidene.

Hvor viktig er egentlig D-vitamin?

Forskning viser at immunforsvaret er avhengig av D-vitamin for å fungere og mangel på D-vitamin kan gjøre mennesker mer mottakelige for en lang rekke sykdommer.3 Ifølge professor Moan hersker det ingen tvil om at D-vitamin er viktig for god helse,1 og hans generelle oppfordring er:

«Spis mer D-vitamin om vinteren, vær ute i solen om sommeren og lev lengre!»1

Mer om D-vitaminer

Referanser

  1. Moan JE. Hvorfor er vitamin-D mangel et problem? Forlaget Ny Videnskap, 2017
  2. Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 4-8. oktober 2017 gjennomført til sammen 1008 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år.
  3. Foghsgaard L. D-vitamin er immunforsvarets batteri. Videnskap.dk 08.03.2010 (14.11.2023)

 

DES-2023-0011 | 11-2023

Symptomer på  B-vitaminmangel

Risikogrupper

Er du i risikogruppen for å utvikle D-vitaminmangel?

Les om risikogrupper

Symptomer på  B-vitaminmangel

Hva er D-vitaminer?

Sollyset er vår største kilde til D-vitaminer. Vitamin D dannes når solstrålene (UVB) treffer huden.

Les mer om D-vitaminer

Sist oppdatert:  10.07.2020