Når er det lettest å forebygge osteoporose?
Fra barnealder? Ja, det er da en kan påvirke høy benmasse, som ung voksen. Et godt kosthold og aktivitet spiller en rolle allerede i ung alder.1,2 Å spise sunt og være fysisk aktiv, bør en fortsette med i voksen alder.
Hvem er mer utsatt for osteoporose?
ÅRSAKER
Årsaken til at noen får osteoporose kan være mange, ikke lett å peke kun på en årsak. Det som er sikkert, er at de første 30 årene i ditt liv skal det normalt være vekst i benmassen.7
Primær osteoporose: Postmenopausal, aldersrelatert og livsstilsfaktorer1
Sekundær osteoporose: Grunnet underliggende sykdom eller medikamentell behandling1
Andre årsaker kan være: Lavt inntak av kalsium og D-vitamin, redusert fysisk aktivitet, røyking og for høyt alkoholinntak.1 Det er også verdt å nevne:
- Lav kroppsvekt 1
- Tidlig overgangsalder5
- Androgen- eller østrogenmangel2,5
- Hypogonadisme 5
- Hypotyreose2,5
Hva kan en selv gjøre?
Fysisk aktiv: 30 minutter hver dag er anbefalt av folkehelseinstituttet. Skjelettet må belastes for å bli sterkt. Da er det viktig å tenke på variert trening, som også styrker benmassen. Vekttrening med egen vekt er et godt alternativ i ung alder. For eksempel kan armhevinger, knebøy med hopp eller beinløft, planken, burpees og utfall være noen øvelser med egen kroppsvekt. Å løpe, spille tennis, diverse ballsport er i tillegg trening med egen kroppsvekt.
Kosthold
For lite eller for mye kalsium, D-vitamin og proteiner kan påvirke skjelettet. Det er kalsium i melkeprodukter, men også i en del frukter, som appelsiner, grønne grønnsaker som spinat, grønne bønner og brokkoli, mandler, frø som sesamfrø og sardiner med ben.
Medisiner2,5
Behandling med kortikosteroider til systemisk bruk er en vanlig årsak til beintap, som gir sekundær osteoporose. Den risikoen øker med økt dose og varighet. Personer som bruker det, kan ha nytte av kalsium i kombinasjon med D-vitamin.
- I tillegg kan hormoner, antitrombotiske midler kjemoterapeutiske midler og midler mot diabetes påvirke benmassen. Langvarig antikonvulsiv behandling kan forårsake endringer i kalsium- og benmetabolisme som kan føre til redusert benmasse og økt risiko for osteoporotiske frakturer. Enkelte antiepileptika er etablert for å ha direkte effekter på benceller.
Symptomer
Har kjært barn mange navn, eller er det bare ulike grader av redusert bentetthet?Er det kalksvinn eller bare D-vitaminmangel? Osteoporose er ikke smertefullt i seg selv. Det kan først bli smertefullt dersom en får et brudd. Brudd i lårhalsen, ben i ryggsøylen eller håndleddet er de vanligste ved benskjørhet. Brudd og sammenfall i ryggvirvler kan gi plager og langvarige kroniske smerter.
De vanligste symptomene på benskjørhet er:
- Ryggsmerter
- Benbrudd
- Krum rygg
Er benvevet mykt eller bentettheten redusert?
Osteomalasi er når benvevet blir mykt og kan deformeres ved belastning. Parathyreoideahormonet, PTH, tar for mye kalsiumsalter fra benmassen når det er manglende tilførsel av kalsium fra fordøyelsen til blodet ved en D-vitaminmangel.2,6
Osteopeni beskrives som redusert bentetthet som ikke har utviklet seg til benskjørhet.4
Osteoporose primær osteoporose (postmenopausal, aldersbetinget og livsstilsfaktorer) og sekundær osteoporose (forårsaket av underliggende sykdom eller behandling)1
Ved bentetthetsmåling, kalkinnhold i skjelettet, deler verdens helseorganisasjon T-score i følgende kategorier:1
- Normal: T-score ≥-1 (innen 1 standardavvik for unge, friske hvite kvinner)
- Osteopeni: T-score <-1 men >-2,5
- Osteoporose: T-score på ≤-2,5
Referanser:
- Nasjonal veileder i revmatologi, Osteoporose, versjon 0.12, 01.05.2022 (14.11.2023)
- Store Norske Leksikon, beinskjørhet, Olav Reikerås, Tore Kristian Kvien og Per-Henrik Randsborg, 01.12.2020 (14.11.2023)
- Redusert kjønnsforskjell i forventet levealder de siste årene, Samfunnsspeilet 3/96, Mamelund (14.11.2023)
- Store Norske Leksikon, osteopeni, Per Holck, 30.06.2022 (14.11.2023)
- Nasjonal veileder i endokrinologi, Osteoporose, Trine E. Finnes et al, versjon 3.5, 01.03.2023 (14.11.2023)
- Store Norske Leksikon, osteomalasi, Olav Reikerås, 30.06.2022 (14.11.2023)
- Barn får i seg for lite kalsium og vitamin D, forskning.no, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, 15.02.2017 (14.11.2023)
- Fakta om beinskjørhet og brudd (osteoporose og osteoporotiske brudd), Folkehelseinsituttet, Oppdatert 20.10.2016 (14.11.2023)
DES-2023-0011 | 11-2023

D-vitaminmangel og benskjørhet
Vitamin D gjør det mulig for kroppen å absorbere kalsium fra tarmen, noe som er nødvendig for normal benutvikling.2 Mangel på vitamin D kan føre til tap av benmasse og redusert muskelfunksjon.2