Veganere
De fleste matvarer som inneholder D-vitaminer kommer fra animalske produkter. Veganere som ikke får i seg tilstrekkelig D-vitamin fra solen, kan risikere å få D-vitaminmangel.1
Veganere får ikke i seg D-vitamin gjennom maten
Veganere er i risikogruppen for D-vitaminmangel.
Veganere uten tilstrekkelig sollys og som får begrenset D-vitamin gjennom maten, kan ha behov for D-vitamintilskudd.1,2 Det anbefales å ta tilskudd om en spiser lite fet fisk og berikede matvarer.1
Veganere kan ha utfordringer med å få i seg vitamin D gjennom maten. De fleste matvarer som inneholder D-vitaminer kommer fra animalske produkter. Derfor kan det for veganere være viktig å være ute i solen, spise mat som er tilsatt D-vitamin og vurdere å ta tilskudd av D-vitamin. Helsepersonell bør derfor snakke med pasienter om kosthold.1 Det kan være en fordel å kartlegge inntak av blant annet kalsium og D-vitamin med tanke på god beinhelse.1
Andre risikogrupper for D-vitaminmangel
Referanser:
- Fields H. et al. How to Monitor and Advise Vegans to Ensure Adequate Nutrient Intake. The Journal of the American Osteopathic Association, February 2016, Vol. 116, 96-99 (14.11.2023)
- Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status? IS-2772. Utgitt av Nasjonalt råd for ernæring. November 2018 (14.11.2023)
DES-2023-0011 | 11-2023

Hva er D-vitaminer?
Sollyset er vår største kilde til D-vitaminer. Vitamin D dannes når solstrålene (UVB) treffer huden.

D-vitaminer og sol
Den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitamin kilden vi har er solens UVB stråler. Men når strålene frem?